31 Ekim 2008 Cuma

AMSTERDAM'da.. Bölüm – II (NE,NEREDE,NASIL)


Amsterdam’a nasıl gidilir?

Türkiye’den elbette uçakla gidilir.. Önemli olan bileti çook önceden almaktır.. Biletinizi sakın ola tur acentalarından almayın.. THY websitesi bileti en ucuza alabileceğiniz yer.. En ucuz bilet gibi websitelerinden hangi firmaların hangi tarihte daha ucuza uçtuğunu görebilirsiniz ama sakın o sitelerden de bilet almayın.. Çünkü son sayfada üzerine komisyon ücreti ekleniyor.. THY gerçekten online bilette en süper hizmeti sunuyor. Size günlere göre uçabileceğiz fiyat seçeneklerini listeliyor...

Ben charter da uçarım derseniz.. http://www.corendon.com/. Bu kadar ucuz olur mu? Bilmiyorum olurmuş.. Charter uçmak da kolaymış.. son dakika bilet alacaksak oradan alırmışız..

İngiltere’den ya da Avrupa’nın başka yerlerinden Amsterdam’a geçeceksek.. Eurostar veya Thalys. İkisinin de websiteleri var. http://www.tgv-europe.com/ 15 günden önce bilet alırsanız adresinize biletinizi yollayabiliyor. Önceden almanız şiddetle tavsiye edilir.. Yoksa fiyatlar uçacaktır uçacaktır havalara uçacaktır.

Amsterdam’da nerede kalınır?
Amsterdam’da kalacak yer rezervasyonu için iki adresi çok iyi not edin:
1- http://www.booking.com/
2- http://www.hrs.com/

Bu iki siteden rezervasyonunuzu en güvenilir şekilde yapabiliyorsunuz. Booking.com için bir ipucu da otellerin punlarına dikkat etmeniz. 7 ve üzerinde puan alanları tercih etmeniz memnun kalma şansınızı çok daha fazla arttıracaktır. Biz giderken buna çok da dikkat etmemiş, sadece yorumları okumuştuk fakat dönünce kendi puanlarımızın bu ortalama puanlardan çok da farklı olmadığını gördük ..
İki sitede de mutlaka indirimli olduğunda rezervasyon yapın yoksa bir hafta sonra otelinizin sizin aldığınız fiyatın yarısına düştüğünü görüp pişmanlıklar yaşayabilirsiniz :)
HRS ‘nin en iyi yönü bütün mesafeleri açık açık belirtmesidir ki City Centre’da zannettiğiniz oteliniz Central Station’dan bir hayli uzak olabilir..

Amsterdam’da tramway’ın gittiği her yer çok merkezi sayılabilir, fakat bizim gibi Amsterdam’da kalırken çevre şehirleri de gezelim derseniz Central Station yakınında kalmanız çok faydalı olacaktır. Damrak ve Rokin caddeleri eğlenceye de çok yakın olduğundan en uygun yerlerdir..

3 yıldızlı bir otel Amsterdam’da rahat etmek için yeterli olacaktır, dediğim gibi puanlara ve yorumlara dikkat..

Amsterdam’da ne yenir?
Hollandalılar aslında Türk damak tadına çok da uygun yemekler yemiyorlar ama yine de aç kalmayacağınıza garanti verebiliriz. Avrupa’da en pahalı şeylerden biri de yemek, fakat Amsterdam yine de çok pahalı sayılmaz.. İşte size ucuz alternatifler:

- Damrak üzerinde külahta patates kızartması satan Manneken Pis adlı dükkanın önünden ilk geçişinizde sağlıklı olmadığı için kızartmaya belki karşı koyarsınız.. bir dahaki geçişinizde de kendiniz tutabilirsiniz. Ama bana sakın Amsterdam’dan o patates kızartmasını yemeden dönebileceğinizi söylemeyin... Herkesin elinde çıtır çıtır patatesleri görünce insan sıraya girmiş buluyor kendini.. Üzerine yağlı sosları tercih etmeyiniz, hatta sade yemek en güzeli bence.. Çok tuz atmayın ama...

- Manneken Pis adlı patates büfesinin yanında ayaküstü Çin yemeği satan bir dükkan var.. Bize göre çok temiz olmayan fakat Avrupa şartlarında iyi sayılabilecek bu dükkandan çok lezzetli, bol baharatlı tavuklu/sebzeli vs. Noddle alabilirsiniz.


- Gouda peyniri bizim kaşarın biraz daha yağlı ve yumuşak olanı... En yakın ah(Albert Heijn) marketine girerek dilimli tost ekmeği, gouda peyniri ve şarap alır Vondelpark’a giderseniz harika bir piknik sizi bekliyor olabilir. (Biz hem yağmurdan hem de tecrübesizlikten yapamadık )

- Sabah kahvaltısında sizi roll sandviç ekmekleri ve kaşar peyniri bekliyor olacaktır. Garson kıza çok da çaktırmadan bu ekmeklerden sandviç hazırlar ve ikişer tane çantaya atarsanız alın size güzel bir öğle yemeği...

- Mutlaka IAMSTERDAM kart aldınız di mi? O zaman Leidseplein’e gidince o ara sokaktaki burgerciye giderek free kroketinizi almayı unutmayın.. Gayet lezzetli bir seçenek kendisi.. Ha o tezgahta duran ve çiğ kıymaya benzeyen şey mi? Sormayın, evet çiğ kıyma.. Sormayın, pişirmiyorlar.. O uzun bacaklı mini etekli güzel Holandalı kız biraz önce Hamburger ekmeğinin için de koca bir kaşık ondan yemiş olabilir şaşırmayın.. İş kadını pozundaki olgun ve gözlüklü bayan da onun üzerine haşlanmış yumurta koydurdu ve afiyetle midesine indirdi.. şaşırmayın, çünkü onlar sizin şaşırmanıza şaşırıp kahkayı basıyorlar ...

- Damrak ve Rokin üzerinde meyve satan dükkanlar var, isterseniz soyulmuş ve meyve salatası yapılmış meyvelerden isterseniz normal muz, elma vs. alabilirsiniz..

-Van Gogh Museum’u gezdikten sonra alt katta şirin küçük bir kafetarya var.. Fiyatlar gayet makul.. Alkollü/Alkolsüz içecekler, sandviçler ve de süper tartlar var.. Bademin, fındığın, fıstığın içinde dopdolu halde sizi bekleyen turtalar.. Müze gezeceğiniz günün yemeği buradan olmalıdır..

Ne içilir? Elbette Heineken Birası...

Nereler Gezilir?

Üzerine basa basa bir kez daha belirtiyorum : IAMSTERDAM kart alınır ve public transport ücretsiz kullanılır.. Böylece heryer gezilir... Hatta yorulduğumuzda dinlenmek içinde bu transporting kullanılarak hem dinlenilir, hem şehir şeyredilir hem çantadaki sandviçler götürülür. Bu bakımdan da iyi bir ara dinleme noktası olarak kullanılbilinir transportingler .

- Rijsk ve Van Gogh müzelerine gidilir.. Ben sanata doymadım derseniz başka müzeler de gezilebilir.. Ama bizce bu ikisi yeter de artar bile..

-Leidse Plein’e gidilir.. Buradan Singel straat takip edilerek yürüyerek dönülür.. Çiçekçiler ve magnetçiler görülür..

-Magna Plaza denen büyük alıveriş merkezine gidilir, fiyatlar çok ucuz değildir ama bina süperdir.. Görmeden dönülmez...

- Vondelpark gezilir.. Burası müzelere yakındır... Yorulunca burada dinlenebilirsiniz.. Çok kocaman bir parktır, çok yeşildir güzeldir :)

- Red Light District! Hiç çekinmeden utanmadan gezilebiliyor burası.. Turistik bir yer sonuçta, hele gündüz vakti giderseniz ellerinde çocuklarla gezen aileler görebilirsiniz.. Gece de eşleriyle gezen bir çok turist göreceksiniz.. İlk bakışta utanacaksınız gibi geliyor kulağa, ama sonra gayet doğal oluyor orada gezmek.. Bu rahatlığa alışıp siz de bu özel bölgeyi rahatça geziyorsunuz.. Central Station’u arkanıza aldınız Damrak’a bakıyorsunuz, ilk köprüden sola ara sokaklara girdiniz doğru yöndesiniz.. Kalabalığı takip edin yeter .. :)


- Bayansınız, biraz da muhafazakar sayılırsınız, mümkün değil başka bir yerde Sex Shop’a giremezsiniz.. Ama hayatınızda bir kere olsun merak ettiniz, acaba içeride ne var? Amsterdam bunun için dünyanın en uygun yeri, dalın içeri.. ve sanki bakkal dükkanı gezer gibi raflara bir göz atın.. Zaten siz gezerken ummadığınız kadar çok bayan girip çıkacak dükkana.. Rahatlıkla merakınızı giderin.. Böyle bir fırsat bir daha ele geçmez di mi?

- Yürüyün, ara sokaklarda, kanalların kenarında, büyük caddelerde yürüyün.. yorulunca tramway’a binin.. akşam üstü olunca da elinizdeki free canal tour kuponunu kullanarak doğru iki tur merkezinden birine gidin.. Tekneye atlayıp birkaç dilde yapılan anlatımı dinleyerek bir de kanaldan gezin Amsterdam’ı. Bunun tadı gerçekten başka..

- Anne Frank Huis.. mutlaka gidilmeli, insanların ne kadar acımasız olabileceğini bir genç kızın kaleminden dinlemeli.. Duvarlara dokunmalı.. Hissetmeli.. Fakat bir sabah erkenden, açılmasına yakın gidilmeli.. Yoksa metrelerce uzanan sıranın sonuna geçmek pek akıl karı değil.. Mutlaka sabah gidilmeli..

Ne alınır?
- Yurt dışına çıktığınızda arkadaşlarınıza getireceğiniz en güzel hediye magnet.. Herkes magnetleri özellikle de orijinal olanları çok seviyor... Buzdolabının üzerine asıp, soranlara bunu bana X Amsterdam’dan almış, bunu Y New York’tan, bunu Z Paristen...
Zaten Avrupa’da her dükkanda magnet satılıyor, Amsterdam’da en ucuz ve güzel magnetler Singel caddesinin oralarda.. Fakat bu dükkanlar daha erken kapanıyor.. 4 ya da 5 tanesini 10 Euro’ya alın.. Sakın çok para vermeyin, aynısını ucuza buluyorsunuz..

- Eğer bahçeniz varsa çiçek tohumları alabilirsiniz Hollanda’dan..

- Gouda peyniri de hollanda’dan gelecek güzel hediyeler arasında sayılabilir... Vakumlu paketlerden son gün alırsanız bozulmadan 1-2 gün çantanızda saklayabilirsiniz..

- Aslında çikolata dükkanlarının en özelleri Belçika’da, ama bir çikolata için Belçika’ya gidilir mi? O zaman Hollanda’dan stoklayın çikolataları.. Milkyway gibi çikolata barlar bizim ülkemizin üçte bir fiyatına satılıyor en minicik bakkal dükkanlarında bile..

6 yorum:

fatos dedi ki...

ne güzel yazmışım di mi...

melike dedi ki...

evet:)

Adsız dedi ki...

yardımcı oldu. teşekkürler..)

Adsız dedi ki...

bu Iamsterdam şeysi nerden alınıyorki

Adsız dedi ki...

bu Iamsterdam şeysi nerden alınıyor ki

www.amsterdamda.com dedi ki...

Çok keyifli yazı! Fotoğraflara da bayıldık.